سقف شیشه ای ( اسکای لایت )
سقف شیشه ای ( Sky Light ) یکی دیگر از سازه های نوین ساختمانی است که به دلیل ویژگی های خاص و زیبایی منحصر بفرد ، امروزه به یکی از المان های پر کاربرد در پروژه های خاص تبدیل شده است و نظر اکثر سازندگان و طراحان پروژه های ساختمانی را در این حوزه به خود جلب کرده است .
سقف های شفاف از گذشته های دور مورد استفاده در سقف بناهای قدیمی بوده و در 50 سال گذشته از ترکیب آهن و شیشه در سقف پاسیوهای خانه های معاصر در بالای پاسیو ها جهت استفاده از نور طبیعی استفاده میشده است .
با پیشرفت تکنولوژی و بروز شدن مصالح ساختمانی ، امروزه سقف شیشه ای یا همان در اصلاح اسکای لایت ، عمدتا از ترکیب پروفیل های آلومنیومی ، آهنی و شیشه تولید و اجرا میگردد .
میتوان گفت مهمترین دلیل استفاده از سقف شیشه ای ، رساندن نور طبیعی به قسمت هایی از ساختمان است که معمولا از طرق دیگر امکان آن وجود ندارد.
انواع سقف شیشه ای
سقف شیشه ای به طور کلی به دونوع ثابت و بازشو تقسیم میشود .
سقف شیشه ای ثابت :
در مدل ثابت سقف های شیشه ای ، عمدتا از ترکیب آهن ، الومینیوم و شیشه استفاده میشود . در مدل ثابت بسته به نظر کارفرما میتوان از طراحی های مختلفی استفاده نمود . مهمترین موضوعات در اجرای سقف شیشه ای ثابت ، استحکام سازه ای مناسب ، استفاده از شیشه های استاندارد و همچنین آب بندی مناسب است .
بسته به ابعاد دهانه ، مدول بندی ، وزن شیشه ها ، بار برف و سایر بارهای جانبی وارده به سقف شیشه ای ثابت ، از پروفیل های متفاوتی جهت زیرسازی آن استفاده میشود . قاعدتا در نظر نگرفتن تمامی عوامل موثر در محاسبات سازه ای سقف شیشه ای ، مخاطرات جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت.
مینیمم استاندارد در استفاده از شیشه جهت استفاده در سقف شیشه ای ثابت ، استفاده از 2 لایه شیشه 8 میل سکوریت است که با طلق پی وی بی 1.52 میلیمتر ، لمینیت شده باشد . شیشه های سکوریت – لمینیت به جهت استحکام مکانیکی بالا و همچنین عدم جداشوندگی و ریزش به هنگام شکست احتمالی شیشه در سقف ، امنیت لازم را برای بهره بردارن و ساکنین ، فراهم مینماید .
همچنین میزان شیب در نظر گرفته شده در سقف شیشه ای و چسب مورد استفاده در آب بندی ، ایتم های بسیار مهم دیگری هستند که بایستی در اجرای سقف شیشه ای مورد توجه قرار گیرند .
سقف شیشه ای بازشو یا متحرک :
گاهی اوقات به جهت استفاده از فضا در چهار فصل سال و یا تهویه و ورود مستقیم هوای تازه به داخل فضای ساختمان ، از سقف شیشه ای با امکان بازشوندگی استفاده میشود که در اصطلاح به انها سقف شیشه ای بازشو و یا متحرک گفته میشود . این نوع سقف های شیشه ای معمولا به صورت ریلی طراحی و اجرا میگردند .
سقف شیشه ای که قابلیت یازشوندگی دارند معمولا در نوع دستی و برقی قابل اجرا میشوند که البته به دلیل هزینه بسیار بالا در ایران کمتر ورد استفاده قرار میگیرند .
مزایای و ویژگی های استفاده از سقف شیشه ای :
- ایجاد سطحی گسترده ای از شیشه و به تبع آن ورود نور طبیعی از سقف به داخل ساختمان
- ایجاد جلوه ای زیبا ، منحصر بفرد و مدرن در نمای ساختمان
- عایق صوتی و حرارتی ( در صورت انتخاب سازه و شیشه مناسب )
- آب بندی و هوابندی مناسب ( در صورت استفاده از روش اجرای صحیح و استفاده از متریال مناسب )
اجزا و نحوه کلی اجرای سقف شیشه ای ثابت
1- زیرسازی آهنی
زیرسازی آهنی که به عنوان تکیه گاه اصلی در این سیستم مورد استفاده قرار میگیرد به عنوان اولین المان دراجرای سقف شیشه ای مورد استفاده قرار میگیرد . معمولا زیرسازی فلزی در این سیستم با استفاده از قوطی های اهنی صنعتی ( با ضخامت 3 میلیمتر به بالا ) ، آی پی و یا ناودانی و با عملیات جوشکاری اجرا میگردد.
2- پروفیل آلومینیومی
پروفیل های الومینیومی مورد استفاده در سقف شیشه ای معمولا از آلیاژ 6063 و به روش اکسترودی تولید میگردد . این پروفیل ها پس از نصب لاستیک های اب بندی ، با استفاده از پیچ های سرمته بر روی زیرسازی اهنی اجرا نصب میگردد .
3- شیشه
جهت اجرای سقف شیشه ای ثابت حتما بایستی ازشیشه های سکوریت – لمینیت استفاده شود تا به هنگام ضربه و یا فشارهای جانبی ، بتوان از مزایای استحکام مکانیکی بالا و ضد ریزش بودن شیشه های سکوریت – لمینیت استفاده نمود و امنیت خاطر ساکنین را تامین نمود .
نکات مهم در اجرای سقف شیشه ای ( اسکای لایت ) :
1- در هنگام انتخاب ضخامت و تعداد لایه های شیشه و ضخامت طلق مورد استفاده در سقف شیشه ای ، بایستی به محل استفاده ، موقعیت جغرافیایی ، ابعاد و بارهای وارده بر آن توجه نمود .
2- پس از طراحی سقف شیشه ای ، به جهت جلوگیری از مخاطرات مربوط به تکانه های احتمالی مربوط به عوامل داخلی و بیرونی ( نظیر زلزله ) ، لزوم محاسبات سازه ای دقیق جهت انتخاب نوع زیرسازی سقف شیشه ای موضوع بسیار مهمی است .
3- بهتر است در مکان هایی که فضا کوچک و نور خورشید شدت بیشتری دارد ، از شیشه های رنگی جهت کنترل میزان نور ورودی به فضای داخلی استفاده نمود .
4- در نظر گرفتن شیب مناسب یکی دیگر از عوامل مهم در اجرای سقف شیشه ای با کیفیت است .
5- اهمیت استفاده از چسب آب بندی با کیفیت و روش اجرای مناسب در سقف شیشه ای نیز ، موضوعی بدیهی است . بهتر است از چسب های سیلیکونی با قدرت چسبندگی و ارتجاعی بالا که در مقابل عوامل جوی نظیر نورخورشید و برف و باران مقاوم است ، استفاده نمود .
6- در فضای داخلی محل هایی که سقف شیشه ای در آن ها اجرا شده است ، بایستی حتما از سیستم های تهویه هوا استفاده نمود .
7- ایجاد گاتر آب جهت جمع اوری آب های روان بر روی سقف شیشه ای نیز موضوع دیگری است که بایستی به آن توجه نمود .
کف شیشه ای :
کف شیشه ای یکی دیگر از موارد استفاده از سیستم های شیشه ای مدرن است .
امروزه با توجه به بوجود آمدن سلایق گوناگون ، صنعت ساختمان نیز در جهت پاسخگویی به تقاضای بازار ، در تلاش جهت بروز رسانی مصالح و روش های اجرا گام بر میدارد .
گاهی اوقات در کف طبقات جهت ایجاد چشم انداز و یا انتقال نور به طبقات پایین تر ، از سیستم های کف شیشه ای استفاده میگردد که این موضوع با استفاده از پروفیل های متنوعی قابل اجرا است .
قیمت سقف شیشه ای ( اسکای لایت ) :
عوامل متعددی بر قیمت سقف شیشه ای اثر گذار است که از آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود :
1- مدول بندی سقف شیشه ای طراحی شده
2- نوع و کیفیت پروفیل های الومنیومی و آهنی مورد استفاده در سقف شیشه ای
3- نوع ، ضخامت ، تعداد لایه ، تک و یا 2 جدارگی ، سکوریت – لمینیت بودن شیشه های مورد استفاده
4- موقعیت جغرافیایی و محل اجرا
5- دیتیل و روش اجرای مورد استفاده در استفاده از سقف شیشه ای
6- نوع ، برند و کیفیت چسب آب بندی مورد استفاده در سقف شیشه ای
جهت استعلام قیمت انواع سقف شیشه ای و دریافت مشاوره ، میتوانید با کارشناسان ما در شرکت تکین نما آلومینیوم تماس حاصل فرمایید .
مقالات پیشنهادی: نمای فریم لس – درب و پنجره آلومینیومی
دیدگاهتان را بنویسید